Witam, prosze o rozwiazanie pewnego zadania, z gory serdeczne dzieki;)
Punkt P'(-2, 3a-1) jest obrazem punktu P(\(\displaystyle{ a^{2}}\) -3a, b+2) w symetrii osiowej względem osi 0X. Wyznacz a i b.
Wyznaczenie punktów obrazu
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wyznaczenie punktów obrazu
pierwsze współrzędne są takie same, a drugie współrzędne są liczbami przeciwnymi
\(\displaystyle{ -2=a^2-3a \newline
x^2-3a+2=0\newline
\Delta=9-8=1\newline
\sqrt{\Delta}=1\newline
a_1=1\newline
a_2=2\newline
\newline
3a-1=-(b+2)\newline
1)a=1\newline
3-1=-(b+2)\newline
2=-b-2\newline
4=-b\newline
b=-4\newline
\begin{cases}
a=1 \\
b=-4
\end{cases}
\newline
2) a=2\newline
3\cdot 2-1=-(b+2)\newline
6-1=-b-2\newline
5+2=-b\newline
b=-7\newline
\begin{cases}
a=2\\
b=-7
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -2=a^2-3a \newline
x^2-3a+2=0\newline
\Delta=9-8=1\newline
\sqrt{\Delta}=1\newline
a_1=1\newline
a_2=2\newline
\newline
3a-1=-(b+2)\newline
1)a=1\newline
3-1=-(b+2)\newline
2=-b-2\newline
4=-b\newline
b=-4\newline
\begin{cases}
a=1 \\
b=-4
\end{cases}
\newline
2) a=2\newline
3\cdot 2-1=-(b+2)\newline
6-1=-b-2\newline
5+2=-b\newline
b=-7\newline
\begin{cases}
a=2\\
b=-7
\end{cases}}\)