Znajdz odległość dwóch prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomek898
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdz odległość dwóch prostych

Post autor: tomek898 »

Znajdz odległość prostych \(\displaystyle{ L1: \begin{cases} x = 3+6t \\ y = 3+15t \\z = (-12)t \end{cases}}\) oraz \(\displaystyle{ L2: \begin{cases} x = (-3)+2t \\ y = (-3)+5t \\ z = (-4)t. \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, o 19:26 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniłem zapis na bardziej czytelny
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Znajdz odległość dwóch prostych

Post autor: crimlee »

wystarczy znaleźć odległość dowolnego punktu jednej prostej o drugiej. jeżeli nie znasz gotowego wzoru do spróbuj go wyprowadzić ( nie jest trudno ). Jeśli nie dasz rady, ktoś na pewno pomoże
ODPOWIEDZ