równanie prostej, współczynnik kierunkowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

równanie prostej, współczynnik kierunkowy

Post autor: mateusz.ex »

Oblicz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), gdzie \(\displaystyle{ A=(-5,-7)}\), \(\displaystyle{ B=(8,-12)}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

równanie prostej, współczynnik kierunkowy

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ a=\frac{-12-(-7)}{8-(-5)} = -\frac{5}{13}}\)
ODPOWIEDZ