przekształcenie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

przekształcenie płaszczyzny

Post autor: lolek900 »

mam problem z takim typem zadania:
Wykaż, że przekształcenie płaszczyzny określone wzorami:
x' = -x + 2
y' = -y - 6
jest symetrią środkową wzgledem punktu O = (1; -3).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcenie płaszczyzny

Post autor: piasek101 »

Idzie tak :
Weź dowolny \(\displaystyle{ A(x_A; y_A)}\)

Wyznacz A' zgodnie z tym podanym w treści; np. \(\displaystyle{ x_A ' = -x_A+2}\)

Skoro w symetrii środkowej

\(\displaystyle{ \overrightarrow{AO}=\overrightarrow{OA}'}\)

sprawdź, że punkty A i A' ją spełniają.
ODPOWIEDZ