odległość punktu od powierzchni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
therud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2009, o 21:05
Podziękował: 2 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: therud »

jak znaleźć odległość P(0,3,0) od powierzchni z=xy w \(\displaystyle{ R^{3}}\)

edit: poprawiony błąd w treści
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, o 16:06 przez therud, łącznie zmieniany 1 raz.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: bedbet »

\(\displaystyle{ z=xy}\) - to nie jest równanie prostej.
dada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 33 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: dada »

Tam jest na pewno mnożenie między x i z?? Chyba niebardzo??-- 24 stycznia 2009, 01:05 --jesli jest + to ze wzoru: dla punktu P(a,b,c) i płaszczyzny o równaniu ogólnym Ax+By+Cz+D=0 czyli tutaj x+y-z mamy ze wzoru odległość:

\(\displaystyle{ d=(A*a+B*b+C*c+D)}\)/pierwiastek\(\displaystyle{ (A ^{2} +B ^{2} +C^{2})=...= (3 \sqrt{3} )/3}\)
therud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2009, o 21:05
Podziękował: 2 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: therud »

pytanie miało być takie jak w temacie, czyli odległość punktu od płaszczyzny z=x*y

edit: w sumie to nie jest płaszczyzna tylko jakaś "krzywa płaszczyzna"
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: bedbet »

W takiej sytuacji używa się stwierdzenia powierzchnia, a nie płaszczyzna.
therud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2009, o 21:05
Podziękował: 2 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: therud »

powierzchnia
tego słowa mi brakowało ponawiam moje pytanie - jaka jest ta odległość?
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: bedbet »

Zauważ, że punkt ten spełnia równanie powierzchni, zatem na niej leży po prostu, a wiec szukana odległość wynosi oczywiście zero.
therud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2009, o 21:05
Podziękował: 2 razy

odległość punktu od powierzchni

Post autor: therud »

jejku, ślepy byłem, dzięki
ODPOWIEDZ