Potrzebuje wskazówek do poniższego zadania:
Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej \(\displaystyle{ k: x+y+13=0}\) i do prostej \(\displaystyle{ m: 7x-y-5=0}\) w punkcie \(\displaystyle{ A(1,2)}\)
Okrąg i proste do niego styczne
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Okrąg i proste do niego styczne
Najważnijeszy jest rysunek w analitycznej. Na nim widać że będą dwa okręgi spełniające wearunki zadania.
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{7}x+b}\) - prosta na której leżą srodki okręgów.
Trzeba teraz wykorzystać punkt A:
\(\displaystyle{ 2=- \frac{1}{7} +b}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{15}{7}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{7}x+\frac{15}{7}}\)
\(\displaystyle{ 7y=-x+15}\) ==> Środek okregu \(\displaystyle{ S(-7y+15,y)}\)
I teraz ze wzoru na odległość ... otrzymasz dwa punkty a poźniej dla każdego z tych punktów wyliczysz odległość od punktu A czyli promień i będziesz miał równania okręgów.
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{7}x+b}\) - prosta na której leżą srodki okręgów.
Trzeba teraz wykorzystać punkt A:
\(\displaystyle{ 2=- \frac{1}{7} +b}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{15}{7}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{7}x+\frac{15}{7}}\)
\(\displaystyle{ 7y=-x+15}\) ==> Środek okregu \(\displaystyle{ S(-7y+15,y)}\)
I teraz ze wzoru na odległość ... otrzymasz dwa punkty a poźniej dla każdego z tych punktów wyliczysz odległość od punktu A czyli promień i będziesz miał równania okręgów.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Okrąg i proste do niego styczne
Na moim rysunku punkt A leży na prostej m, i w tym punkcie okrąg jest do niej styczny. Dlaczego więc: "\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{7} x+b}\) - prosta na której leżą środki okręgów"?
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Okrąg i proste do niego styczne
Zgadza się, punkt A lezy na prostej m.
Musisz narysować prostą prostopadła do m przechodzącą przez punkt A. (bo tylko wtedy będą okręgi styczne) Tym samym z tego wynika, że na tej prostej leżą też środki okregów. Nie potrafie tego inaczej wytłumaczyć.
Musisz narysować prostą prostopadła do m przechodzącą przez punkt A. (bo tylko wtedy będą okręgi styczne) Tym samym z tego wynika, że na tej prostej leżą też środki okregów. Nie potrafie tego inaczej wytłumaczyć.