równanie prostej, symetralna odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
równanie prostej, symetralna odcinka
znajdz równanie symetralnej odcinka \(\displaystyle{ AB}\), jesli \(\displaystyle{ A=(-5,-2) B=(7,6)}\)
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
równanie prostej, symetralna odcinka
S - środek AB
\(\displaystyle{ S=( \frac{-5+7}{2}, \frac{-2+6}{2})}\)
\(\displaystyle{ S=(1,2)}\)
prosta AB
\(\displaystyle{ -2=-5a+b}\)
\(\displaystyle{ 6=7a+b}\)
\(\displaystyle{ 12a=8}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}}\)
szukana prosta:
\(\displaystyle{ y=a_{2}x + b_{2}}\)
\(\displaystyle{ 2=- \frac{3}{2} \cdot 1+b_{2}}\)
\(\displaystyle{ b_{2}=3 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2}x + 3 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ S=( \frac{-5+7}{2}, \frac{-2+6}{2})}\)
\(\displaystyle{ S=(1,2)}\)
prosta AB
\(\displaystyle{ -2=-5a+b}\)
\(\displaystyle{ 6=7a+b}\)
\(\displaystyle{ 12a=8}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}}\)
szukana prosta:
\(\displaystyle{ y=a_{2}x + b_{2}}\)
\(\displaystyle{ 2=- \frac{3}{2} \cdot 1+b_{2}}\)
\(\displaystyle{ b_{2}=3 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2}x + 3 \frac{1}{2}}\)