Witam mam problem w jednym zadaniu i proszę o pomoc
Sprawdź czy punkty A=(0,1/4) B=(5,4) C=(3,2) leza na jednej prostej
Funkcja liniowa
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Funkcja liniowa
Wyznaczasz prostą np przechodzacą przez punkt A i B a następnie sprawdzasz czy punkt C też nalezy do tej prostej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{4}=b \\ 4=5a+b \end{cases}}\)
równanie prostej ma postać: \(\displaystyle{ y= \frac{3}{4} x+ \frac{1}{4}}\)
Spr czy C nalezy do tej prostej:
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4} *3+ \frac{1}{4}= \frac{10}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{4} \neq 2}\)
Czyli punkty nie leża na jednej prostej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{4}=b \\ 4=5a+b \end{cases}}\)
równanie prostej ma postać: \(\displaystyle{ y= \frac{3}{4} x+ \frac{1}{4}}\)
Spr czy C nalezy do tej prostej:
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4} *3+ \frac{1}{4}= \frac{10}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{4} \neq 2}\)
Czyli punkty nie leża na jednej prostej.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, o 18:41 przez marcinn12, łącznie zmieniany 2 razy.