Witam mam problem w zadaniu i prosze o pomoc
Dana jest prosta k o równaniu x+4y+3=0 i punkt P=(5,-2)
Napisz równanie prostej prostopadłej do k i przechodzącej przez punkt P.
Funkcja liniowa
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Funkcja liniowa
\(\displaystyle{ x+4y+3=0\newline
4y=-x-3\newline
y=-\frac{1}{4}x-\frac{3}{4}}\)
prosta prostopadła :
\(\displaystyle{ y=4x+b\newline
P(5,-2)\newline
-2=4\cdot 5+b\newline
-2=20+b\newline
b=-22\newline
\newline
y=4x-22}\)
4y=-x-3\newline
y=-\frac{1}{4}x-\frac{3}{4}}\)
prosta prostopadła :
\(\displaystyle{ y=4x+b\newline
P(5,-2)\newline
-2=4\cdot 5+b\newline
-2=20+b\newline
b=-22\newline
\newline
y=4x-22}\)
Funkcja liniowa
A mam jeszce z jednym zadaniem problem
Dana jest prosta k o równaniu 4x-3y+2=0
Napisz równanie dowolnej prostej rownoległej do prostej k.
Dana jest prosta k o równaniu 4x-3y+2=0
Napisz równanie dowolnej prostej rownoległej do prostej k.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Funkcja liniowa
\(\displaystyle{ 3y=-4x-2
y=-4/3x-2/3}\)
proste są równoległe gdy wsp "a" mają równe... w tym przypadku wsp \(\displaystyle{ a = -4/3}\)
czyli prosta równoległa
y = -4/3x + coś
np.
y = -4/3x + 2
y=-4/3x-2/3}\)
proste są równoległe gdy wsp "a" mają równe... w tym przypadku wsp \(\displaystyle{ a = -4/3}\)
czyli prosta równoległa
y = -4/3x + coś
np.
y = -4/3x + 2