Znajdz równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzacej przez punkt P.
\(\displaystyle{ 3x+4y=0}\), \(\displaystyle{ P(0,-5)}\)
znaleźć równanie prostej prostopadłej
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- SK8
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 36 razy
znaleźć równanie prostej prostopadłej
\(\displaystyle{ y=-\frac{3}4}x}\)
\(\displaystyle{ -\frac{3}{4}*a=-1}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{3}}\)
Szukana prosta ma więc równanie:
\(\displaystyle{ m:y=\frac{4}{3}x+b}\) i punkt P należy do prostej, więc jego współrzędne spełniają jej równanie.
\(\displaystyle{ -5=\frac{4}{3}*0+b}\)
\(\displaystyle{ b=-5}\)
Odp. Prosta ma równanie \(\displaystyle{ y=\frac{4}{3}x-5}\)
\(\displaystyle{ -\frac{3}{4}*a=-1}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{3}}\)
Szukana prosta ma więc równanie:
\(\displaystyle{ m:y=\frac{4}{3}x+b}\) i punkt P należy do prostej, więc jego współrzędne spełniają jej równanie.
\(\displaystyle{ -5=\frac{4}{3}*0+b}\)
\(\displaystyle{ b=-5}\)
Odp. Prosta ma równanie \(\displaystyle{ y=\frac{4}{3}x-5}\)