1. Jak sprawdzić, czy punkty są współliniowe mając je podane?
2. Wyznacz równanie prostek zawierającej wys trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C, jeśli: A=(-3,-1) B=(4,1) C=(3,7)
Jedno równanie mam, podstawiając pod y=ax+b wszystkie punkty, a drugie jak mam wyznaczyć?
Równanie prostej 2 zad.
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Równanie prostej 2 zad.
Aby punkty były współliniowe muszą leżeć na jednej prostej, z dowolnych dwóch obliczasz równanie prostej i sprawdzasz pozostałe.
Co do drugiego, co oznacza podstawiając wszystkie punkty do równania ??? Wszystkie trzy nie mogą spełniać równania jednej prostej bo to nie będzie trójkąt...
Co do drugiego, co oznacza podstawiając wszystkie punkty do równania ??? Wszystkie trzy nie mogą spełniać równania jednej prostej bo to nie będzie trójkąt...
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie prostej 2 zad.
Pomyliłam się z poleceniem zadania drugiego, miało być tak:
Wyznacz równania obu osi symetrii odcinka AB
A=(8,1) B=(2,4)
Te pierwsze tak robiłam ale wyszło mi, że nie są współliniowe a w książce pisze odwrotnie.
Wyznacz równania obu osi symetrii odcinka AB
A=(8,1) B=(2,4)
Te pierwsze tak robiłam ale wyszło mi, że nie są współliniowe a w książce pisze odwrotnie.
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Równanie prostej 2 zad.
Podaj te punkty (zad.1)
W drugim podstaw do wzoru y=ax+b punkty i rozwiąż układ równań, dostaniesz jedną oś, druga to prosta prostopadła do wyliczonej przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ S= \frac{A+B}{2}}\).
W drugim podstaw do wzoru y=ax+b punkty i rozwiąż układ równań, dostaniesz jedną oś, druga to prosta prostopadła do wyliczonej przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ S= \frac{A+B}{2}}\).