przecięcie prostych
przecięcie prostych
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt przecięcia sie prostych \(\displaystyle{ 2x+y-3=0}\) i \(\displaystyle{ x+5y+2=0}\) oraz równoległej do prostej \(\displaystyle{ 7x-3y-10=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
przecięcie prostych
Oblicz z układu równań współrzędne punktu przecięcia się tych prostych:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2x+y-3=0\\
x+5y+2=0
\end{cases}
\\
\begin{cases}
y=-2x+3\\
y=\frac{-x-2}{5}
\end{cases}
\\
\begin{cases}
y=-2x+3\\
-2x+3=\frac{-x-2}{5}
\end{cases}}\)
itd.
Prosta, którą masz wyliczyć, ma być równoległa, więc musi mieć ten sam współczynnik kierunkowy:
\(\displaystyle{ 7x-3y-10=0\\
-3y=-7x+10\\
y=\frac{7}{3}x-\frac{10}{3}\\
a_{1}=\frac{7}{3}\\
a_{2}=a_{1}}\)
i musi przechodzić przez punkt przecięcia tamtych prostych:
\(\displaystyle{ y=a_{2}x+b}\)
gdzie y i x będą współrzędnymi punktu, pozostaje wyliczyć b.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2x+y-3=0\\
x+5y+2=0
\end{cases}
\\
\begin{cases}
y=-2x+3\\
y=\frac{-x-2}{5}
\end{cases}
\\
\begin{cases}
y=-2x+3\\
-2x+3=\frac{-x-2}{5}
\end{cases}}\)
itd.
Prosta, którą masz wyliczyć, ma być równoległa, więc musi mieć ten sam współczynnik kierunkowy:
\(\displaystyle{ 7x-3y-10=0\\
-3y=-7x+10\\
y=\frac{7}{3}x-\frac{10}{3}\\
a_{1}=\frac{7}{3}\\
a_{2}=a_{1}}\)
i musi przechodzić przez punkt przecięcia tamtych prostych:
\(\displaystyle{ y=a_{2}x+b}\)
gdzie y i x będą współrzędnymi punktu, pozostaje wyliczyć b.