Wektory w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
perliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 28 gru 2008, o 13:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Wektory w układzie współrzędnych

Post autor: perliczek »

Punkt P dzieli odcinek AB w ten sposób, że |AP|/|PB|=1/2. Znając współrzędne dwóch spośród punktów A, B, P znajdź współrzędne trzeciego z nich.
A=(-1, 3)
B=(3,0)

Potrzebuję pomocy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wektory w układzie współrzędnych

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin {cases}|PB|=2|AP| \\ |AP|= \frac{1}{3}|AB| \end{cases}}\)
rafixp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 lis 2009, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 16 razy

Wektory w układzie współrzędnych

Post autor: rafixp »

rozwiazujesz ten uklad rownan co podała Ci nmn i wyjda Ci 2 punkty, beda to wsporzedne tego trzeciego pkt.
corelips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stalowa wola

Wektory w układzie współrzędnych

Post autor: corelips »

witajcie.
mozna rozwiazac tez w ten sposob, prawda?

wspolrzedna X punktu P -> p(x) = A(x) + B(x) * 1/3
wspolrzedna Y punktu P -> p(y) = A(y) + B(y) * 2/3
ODPOWIEDZ