Dana jest prosta l: y= 1/2x +2 oraz pkt B(7;-2) nie leżący na tej prostej. Oblicz pprostą prostopadłą od tej prostej przechodzącą przez ten pkt B, oraz oblicz pkt przecięcia się prostych > A.
Dzięki
Dana jest prosta...
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Dana jest prosta...
masz prostą \(\displaystyle{ l: y=\frac{1}{2}x+2}\) prostopadła do niej będzie prosta \(\displaystyle{ k:y=-2x+b}\)
korzystałem z warunku prostopadłości: \(\displaystyle{ a*a'=-1}\)
nie wiemy jakie jest b ale mamy punkt B(7;-2), podstawiamy i obliczamy.
żeby obliczyć punkt przecięcia musimy napisać układ równań albo przyrównać je do siebie...
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x+2=-2x+b...}\)
korzystałem z warunku prostopadłości: \(\displaystyle{ a*a'=-1}\)
nie wiemy jakie jest b ale mamy punkt B(7;-2), podstawiamy i obliczamy.
żeby obliczyć punkt przecięcia musimy napisać układ równań albo przyrównać je do siebie...
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x+2=-2x+b...}\)