długość odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 1 raz
długość odcinka
Jeden z końców odcinka leży na paraboli o równianiu \(\displaystyle{ y=x^2}\), a drugi na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2x-6}\). Wykaż, że długość tego odcinka jest nie mniejsza od \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\).
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
długość odcinka
rozwiazanie było błędnę
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, o 20:36 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
długość odcinka
nuclear pytania do tej matury były 3 dni wcześniej opublikowane w interencie. Widziałem te zadanie wczoraj ale je olałem i nie analizowałem. Dzisiaj przypłaciłem to kilkoma punktami z arkusza. Robiłem tak samo ale nie wyciągnełem modułu tylko od razu całość podniosłem do kwadratu i przeniosłem pierw z 5 na lewą stronę i delta wyszła ujemna więc niby wyszło ale mi pewnie nie zaliczą.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
długość odcinka
Dlaczego przyjęłaś, że odcięte tych punktów są jednakowe ?sea_of_tears pisze:jeden z końców odcnka leży na paraboli \(\displaystyle{ y=x^2}\)
zatem współrzędne tego punktu zapisać :
\(\displaystyle{ A(x,x^2)}\)
drugi leży na prostej y=2x-6 zatem także mogę zapisać jego współrzędne :
\(\displaystyle{ B(x,2x-6)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
długość odcinka
Tak - niestety całkowicie źle.marcinn12 pisze:piasek101 mi też to nie dawało spokoju ale nie miałem innego pomysłu i tak napisałem. Tzn że zadanie jest źle zrobione?
Podać jak robić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
długość odcinka
\(\displaystyle{ A(x_A;x_A^2)}\)
Szukam odległości A od prostej :
\(\displaystyle{ d(X_A)=\frac{|-2x_A+x_A^2+6|}{\sqrt{2^2+1^2}}}\) i wykazuję, że jest taka jak w zadaniu (odległość jest najmniejsza gdy licznik jest najmniejszy).
Szukam odległości A od prostej :
\(\displaystyle{ d(X_A)=\frac{|-2x_A+x_A^2+6|}{\sqrt{2^2+1^2}}}\) i wykazuję, że jest taka jak w zadaniu (odległość jest najmniejsza gdy licznik jest najmniejszy).
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
długość odcinka
przepraszam za to błędne rozwiazanie, nie wiem jak ja w treście doczytałam to ze te współrzędne są takie same chyba zbyt szybko ją przeczytałam i dopatrzyłam się rzeczy, których nie ma
jeszcze raz przepraszam
jeszcze raz przepraszam