Wyznaczyć równanie hiperboli o osiach pokrywających się z osiami układu, która przechodzi przez punkt A(5/3, 4/9), a jej asymptoty są dane równaniami:
y=-x/3 i y=x/3
Hiperbola
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Hiperbola
Równanie hiperboli jest postaci \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}}-\frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\).
Asymptoty takiej hiperboli dane sa równaniami \(\displaystyle{ \frac{x}{a} \pm \frac{y}{b}=0}\)
Stąd wyznaczysz dwa warunki na \(\displaystyle{ a^{2}}\) i \(\displaystyle{ b^{2}}\), otrzymując układ równań.
Asymptoty takiej hiperboli dane sa równaniami \(\displaystyle{ \frac{x}{a} \pm \frac{y}{b}=0}\)
Stąd wyznaczysz dwa warunki na \(\displaystyle{ a^{2}}\) i \(\displaystyle{ b^{2}}\), otrzymując układ równań.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, o 20:46 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Hiperbola
Z tego co napisałem wyjdzie tylko jedna zależność na \(\displaystyle{ a^{2}}\) i \(\displaystyle{ b^{2}}\):
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b^{2}}=9}\)
Druga wynika z faktu, że punkt A należy do hiperboli.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b^{2}}=9}\)
Druga wynika z faktu, że punkt A należy do hiperboli.