punkty A, B, C, takie, ze A=(0,0), B=(3,1), C=(4,3), sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD
a)Oblicz obwod rownolegloboku
b)Oblicz odleglosc punktu C od prostej AB
c)Oblicz pole rownolegloboku.
równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równoległobok
1. Z równości wektorów AB i DC policzysz współrzędne punktu D
2. Ze wzoru na długość odcinka policzysz długość boku AB i BC, a potem obwód.
3. Ze wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty, wyznaczysz wzór prostej przechodzącej przez bok AB
4. Ze wzoru na odległośc punktu od prostej policzysz odległość punktu C od prostej AB
5. Ze wzoru na pole policzysz pole równoległoboku (bok to AB; wysokość, będzie równa odległości punktu C od prostej AB)
2. Ze wzoru na długość odcinka policzysz długość boku AB i BC, a potem obwód.
3. Ze wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty, wyznaczysz wzór prostej przechodzącej przez bok AB
4. Ze wzoru na odległośc punktu od prostej policzysz odległość punktu C od prostej AB
5. Ze wzoru na pole policzysz pole równoległoboku (bok to AB; wysokość, będzie równa odległości punktu C od prostej AB)