Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miła Kraina Liczb
- Podziękował: 2 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C jeśli:
A (1, 3), B (5,1), C(4,4)
Potrzebuje w miare prostego objasnienia. Dziekuje!
A (1, 3), B (5,1), C(4,4)
Potrzebuje w miare prostego objasnienia. Dziekuje!
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
Wstawiasz do wzoru ogólnego okręgu podane punkty i otrzymujesz układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miła Kraina Liczb
- Podziękował: 2 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
no i wychodzi mi cos takiego, moze byc blad:
-47 + 16xo + 4yo = 0
co dalej? ;d
-47 + 16xo + 4yo = 0
co dalej? ;d
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
Podasz mi ten ogólny wzór, z którego korzystałeś?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, o 17:22 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miła Kraina Liczb
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Podstaw kolejno za x i y współrzędne punktów i rozwiąż układ 3 równań z 3 niewiadomymi
Podstaw kolejno za x i y współrzędne punktów i rozwiąż układ 3 równań z 3 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miła Kraina Liczb
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miła Kraina Liczb
- Podziękował: 2 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
Mógłby to ktoś zrobić od początku do końca?:s Wybaczcie, ale jestem ciemny, a jutro spr i to pytanie pojawi sie bankowo xD
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
A (1, 3), B (5,1), C(4,4)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1-a)^2+(3-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(1-b)^2=r^2\\(4-a)^2+(4-b)^2=r^2 \end{cases}}\)
Musisz rozwiązć ten układ równań.
A (1, 3), B (5,1), C(4,4)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1-a)^2+(3-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(1-b)^2=r^2\\(4-a)^2+(4-b)^2=r^2 \end{cases}}\)
Musisz rozwiązć ten układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miła Kraina Liczb
- Podziękował: 2 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
a2 + 16a + b2 - 16b + 48 = r2
i co dalej z tym zrobic? :s
i co dalej z tym zrobic? :s
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
Mamy równanie ogólne szukanego okręgu:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Z warunków zadania otrzymujemy następujący układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}(1-a)^2+(3-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(1-b)^2=r^2 \\ (4-a)^2+(4-b)^2=r^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}1-2a+a^2+9-6b+b^2=r^2 \\ 25-10a+a^2+16-8b+b^2=r^2 \\16-8a+a^2+16-8b+b^2=r^2\end{cases}}\)
Teraz od drugiego równania odejmujemy stronami pierwsze równanie oraz od trzeciego równania odejmujemy stronami pierwsze równanie i otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}24-8a-8+4b=0 \\ 15-6a+7-2b=0\end{cases}\\
\\
\begin{cases}2a-b=4 \\ 3a+b=11\end{cases}\Rightarrow\begin{cases}a=3 \\ b=2\end{cases}}\)
Do obliczenia promienia wstawiamy otrzymane wartości do dowolnie wybranego równania w pierwszym układzie równań, np. do pierwszego i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (1-3)^2+(3-2)^2=r^2\\
\\
4+1=r^2\\
\\
r^2=5}\)
Zatem ostatecznie równanie ogólne szukanego okręgu wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ O \ : \ (x-3)^2+(y-2)^2=5}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Z warunków zadania otrzymujemy następujący układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}(1-a)^2+(3-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(1-b)^2=r^2 \\ (4-a)^2+(4-b)^2=r^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}1-2a+a^2+9-6b+b^2=r^2 \\ 25-10a+a^2+16-8b+b^2=r^2 \\16-8a+a^2+16-8b+b^2=r^2\end{cases}}\)
Teraz od drugiego równania odejmujemy stronami pierwsze równanie oraz od trzeciego równania odejmujemy stronami pierwsze równanie i otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}24-8a-8+4b=0 \\ 15-6a+7-2b=0\end{cases}\\
\\
\begin{cases}2a-b=4 \\ 3a+b=11\end{cases}\Rightarrow\begin{cases}a=3 \\ b=2\end{cases}}\)
Do obliczenia promienia wstawiamy otrzymane wartości do dowolnie wybranego równania w pierwszym układzie równań, np. do pierwszego i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (1-3)^2+(3-2)^2=r^2\\
\\
4+1=r^2\\
\\
r^2=5}\)
Zatem ostatecznie równanie ogólne szukanego okręgu wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ O \ : \ (x-3)^2+(y-2)^2=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 26 wrz 2009, o 15:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków :)
- Podziękował: 3 razy
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C..
A jak mam polecenie takie samo, czyli : Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A,B,C, jeśli :
A(-1,0) B(7,0) C(0,1)
to wtedy jak to zrobić, jak :
(x-a)^ + (y-b)^ = r^
to z punktu A będzie : (-1-a)^ => to - wystawiłam przed nawias "-", co dało mi :
-(1+a)^ ... czy ten zapis tego jednego punktu A jest dobrze?, bo ciągle mi nie wychodzi to zadanie.
-- 10 sty 2010, o 15:56 --
A(-1,0) B(7,0) C(0,1)
to wtedy jak to zrobić, jak :
(x-a)^ + (y-b)^ = r^
to z punktu A będzie : (-1-a)^ => to - wystawiłam przed nawias "-", co dało mi :
-(1+a)^ ... czy ten zapis tego jednego punktu A jest dobrze?, bo ciągle mi nie wychodzi to zadanie.
-- 10 sty 2010, o 15:56 --
To jest dobrze? Jak z tego 2 równania co jest (1-b)^ = 1+2b+b^ a u Ciebie wyszło 16-8b+b^bedbet pisze:
\(\displaystyle{ \begin{cases}(1-a)^2+(3-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(1-b)^2=r^2 \\ (4-a)^2+(4-b)^2=r^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}1-2a+a^2+9-6b+b^2=r^2 \\ 25-10a+a^2+16-8b+b^2=r^2 \\16-8a+a^2+16-8b+b^2=r^2\end{cases}}\)