Przekształcenia w układzie współrzednych (równoległobok)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

Przekształcenia w układzie współrzednych (równoległobok)

Post autor: mateusz.ex »

Punkty \(\displaystyle{ A=(-2,5)}\) i\(\displaystyle{ B=(-4,-3)}\) sa sasiednimi wieszcholkami rownolegloboku \(\displaystyle{ ABCD}\), a punkt \(\displaystyle{ S=(2,-1)}\) jest srodkiem symetrii tego rownolegloboku. Oblicz wspolzedne wieszcholkow \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\)

"Przekształcenia" .
Justka.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2009, o 22:37 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekształcenia w układzie współrzednych (równoległobok)

Post autor: anna_ »

S jest środkiem odcinka AC i środkiem odcinka BD. Skorzystaj ze wspólrzędnych środka odcinka.
ODPOWIEDZ