wektory
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
wektory
Niech \(\displaystyle{ \vec{a} = \vec{p}+ \vec{q}}\),\(\displaystyle{ \vec{b} =\vec{p} - \vec{q}}\).Uzasadnij, ze podwojona suma kwadratow dlugosci wektorow \(\displaystyle{ \vec{p}i \vec{q}}\)jest rowna sumie kwadratow dlugosci wektorow \(\displaystyle{ \vec{a} i \vec{b}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wektory
Podnosimy obydwie strony tych wektorów do kwadratu, a otrzymane wyniki dodajemy stronami.wirus1910 pisze:Niech \(\displaystyle{ \vec{a} = \vec{p}+ \vec{q}}\),\(\displaystyle{ \vec{b} =\vec{p} - \vec{q}}\).Uzasadnij, ze podwojona suma kwadratow dlugosci wektorow \(\displaystyle{ \vec{p}i \vec{q}}\)jest rowna sumie kwadratow dlugosci wektorow \(\displaystyle{ \vec{a} i \vec{b}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wektory
Tak jak napisałem
\(\displaystyle{ \vec{a } = \vec{p}+ \vec{q} \Rightarrow ( \vec{a})^2=( \vec{p}+ \vec{q})( \vec{p}+ \vec{q})= (\vec{p})^2+2 \vec{p} \circ \vec{q} + (\vec{q})^2,}\)
\(\displaystyle{ \vec{b } = \vec{p}- \vec{q} \Rightarrow ( \vec{b})^2=( \vec{p}-\vec{q})( \vec{p}- \vec{q})= (\vec{p})^2+2 \vec{p} \circ (- \vec{q}) + (\vec{q})^2= (\vec{p})^2-2 \vec{p} \circ \vec{q} + (\vec{q})^2}\)
Otrzymane równości dodajemy stronami.
\(\displaystyle{ \vec{a } = \vec{p}+ \vec{q} \Rightarrow ( \vec{a})^2=( \vec{p}+ \vec{q})( \vec{p}+ \vec{q})= (\vec{p})^2+2 \vec{p} \circ \vec{q} + (\vec{q})^2,}\)
\(\displaystyle{ \vec{b } = \vec{p}- \vec{q} \Rightarrow ( \vec{b})^2=( \vec{p}-\vec{q})( \vec{p}- \vec{q})= (\vec{p})^2+2 \vec{p} \circ (- \vec{q}) + (\vec{q})^2= (\vec{p})^2-2 \vec{p} \circ \vec{q} + (\vec{q})^2}\)
Otrzymane równości dodajemy stronami.