Obrót trójkąta wokół pewnej prostej, objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
maciek987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 25 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Obrót trójkąta wokół pewnej prostej, objętość.

Post autor: maciek987 »

Trójkąt ABC w którym kąt ABC=150 stopni AB=5 CB=8, obraca się wokół prostej przechodzącej przez punkt C i prostopadłej do prostej AB. Oblicz objętość powstałej bryły?? Nie mam pojęcia jaka to będzie bryła, dlatego nie wiem jak to rozwiązać.

Dobieraj bardziej konkretne nazwy tematu. Justka.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 15:39 przez maciek987, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obrót trójkąta wokół pewnej prostej, objętość.

Post autor: anna_ »


Stożek wycięty ze stożka. ( objętość to różnica objętości stożka AA'C i stożka BB'C)
ODPOWIEDZ