mam samemu oparacować temat i nie wiem jak się zabrać za to zadanie które musze zrobić:
Krawędzie prostopadłościanu mają długość a, b, c. Wykaż, że przekątna prostopadłościanu ma długość \(\displaystyle{ d= \sqrt{ a ^{2} + b ^{2} +c ^{2}}}\)
szukałem na necie ale nicccc... nie znalazlem konktetnego
Wykaż że przekątna prostopadłościanu...
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wykaż że przekątna prostopadłościanu...
czy pod pierwiastkiem nie powinno być : \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\) ??
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wykaż że przekątna prostopadłościanu...
a,b - krawędzie podstawy
c - wysokość prostopadłościanu
d - przekątna podstawy
D - przekątna prostopadłościanu
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2\newline
\newline
D^2=d^2+c^2=(a^2+b^2)+c^2\newline
D^2=a^2+b^2+c^2 \newline
D=\sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
c - wysokość prostopadłościanu
d - przekątna podstawy
D - przekątna prostopadłościanu
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2\newline
\newline
D^2=d^2+c^2=(a^2+b^2)+c^2\newline
D^2=a^2+b^2+c^2 \newline
D=\sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 00:19 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 1 raz.