objetosc ostroslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno Odrzańskie
objetosc ostroslupa
Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego, ktorego wysokosc jest rowna 12 cm, a wysokosc sciany bocznej 15cm.
- epcrew
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NST
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 4 razy
objetosc ostroslupa
zauważ, że wszystkie trójkąty w tym ostrosłupie są równoboczne, zatem weźmy jeden z nich.
Wysokość trójkąta równobocznego wynosi, \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 15=\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a= 10 \sqrt{3}}\)
Dobra mamy krawędzie i wysokość, czyli wszystko
Jeszcze tylko obliczymy pole podstawy:
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a \sqrt{3} }{4}=\frac{10 \sqrt{3} \sqrt{3} }{4}= \frac{15}{2}}\)
Obliczamy objętość: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp \cdot H = \frac{1}{3} \cdot \frac{15}{2} \cdot 12=30}\)
Wysokość trójkąta równobocznego wynosi, \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 15=\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a= 10 \sqrt{3}}\)
Dobra mamy krawędzie i wysokość, czyli wszystko
Jeszcze tylko obliczymy pole podstawy:
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a \sqrt{3} }{4}=\frac{10 \sqrt{3} \sqrt{3} }{4}= \frac{15}{2}}\)
Obliczamy objętość: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp \cdot H = \frac{1}{3} \cdot \frac{15}{2} \cdot 12=30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objetosc ostroslupa
mowmisiostro pisze:Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego, ktorego wysokosc jest rowna 12 cm, a wysokosc sciany bocznej 15cm.
Wniosek błędny.a epcrew pisze:zauważ, że wszystkie trójkąty w tym ostrosłupie są równoboczne, zatem weźmy jeden z nich.
Co do zadania :
z trójkąta prostokątnego 12; 15; x wyznaczyć ten ostatni (to trzecia część wysokości podstawy - a ona jest równoboczna).