V ostroslupa prawidlowego czworokatnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mowmisiostro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 27 lis 2008, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

V ostroslupa prawidlowego czworokatnego

Post autor: mowmisiostro »

Oblicz objętość ostroslupa prawidłowego czworokątnego o wysokosci równej 9, jesli:
a) pole koła opisanego na jego podstawie jest równe 9 \(\displaystyle{ pi}\)
b) cosinus kąta miedzy wysokosci tego ostroslupa, a jego krawedzia boczna jest rowny 0,6
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

V ostroslupa prawidlowego czworokatnego

Post autor: Natasha »

a). promień koła opisanego na podstawie to polowa przekątnej podstawy. (\(\displaystyle{ r= \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)), teraz tylko wyliczyć a: \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
ODPOWIEDZ