Zadanie ze stożkiem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tyop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sty 2009, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Zadanie ze stożkiem

Post autor: tyop »

Objętość stożka jest równa 12 PI dm^3, a cosinus kąta alfa między wysokością i tworzącą stożka wynosi 0,8. Oblicz:
a. pole powierzchni bocznej stożka
b. miarę kąta środkowego powierzchni bocznej stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Zadanie ze stożkiem

Post autor: Justka »

Wskazówka.
Mamy dane\(\displaystyle{ V=\frac{\pi r^2H}{3}=12\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{H}{l}=\frac{4}{5}}\) i dodajemy z pitagorasa \(\displaystyle{ r^2+H^2=l^2}\). Podstawiamy, przekształcamy itd. i otrzymujemy \(\displaystyle{ r=3 H=4 l=5}\). Dalej spróbuj sama
tyop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sty 2009, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Zadanie ze stożkiem

Post autor: tyop »

do tego sama doszłam tylko nie wiem co dalej..
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Zadanie ze stożkiem

Post autor: Justka »

a) Wystarczy podstawić pod wzór... \(\displaystyle{ P=\pi rl}\)

b) Po rozwinięciu na płaszczyźnie otrzymamy wycinek koła o promieniu 5 i łuku odługości \(\displaystyle{ luk=2\pi r=6\pi}\). Skorzystaj z tego wzoru \(\displaystyle{ luk=\frac{\alpha}{180^0}\pi r}\)

Lub z proporcji
\(\displaystyle{ 2\pi 5 \ - \ 360^0\\
2\pi 3 \ - \ }\)
ODPOWIEDZ