Podstawą graniastosłupa prostego jest romb...
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 5 razy
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb...
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego pole wynosi \(\displaystyle{ 60cm^{2}}\). Pola przekrojów wyznaczonych odpowiednio przez krawędź boczną i przekątną podstawy wynoszą \(\displaystyle{ 72cm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 60cm^{2}}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb...
Pole podstawy to:
\(\displaystyle{ P= \frac{d_1 d_2}{2}=60}\)
\(\displaystyle{ d_1 d_2=120}\) gdzie \(\displaystyle{ d_1}\)i \(\displaystyle{ d_2}\) to przekątne
Pole przekrojów:
\(\displaystyle{ d_1 H=72}\)
\(\displaystyle{ d_2 H=60}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_1 d_2=120 \\ \frac{72}{d_1}= \frac{60}{d_2} \end{cases}}\)
Dalej wiadomo...
\(\displaystyle{ P= \frac{d_1 d_2}{2}=60}\)
\(\displaystyle{ d_1 d_2=120}\) gdzie \(\displaystyle{ d_1}\)i \(\displaystyle{ d_2}\) to przekątne
Pole przekrojów:
\(\displaystyle{ d_1 H=72}\)
\(\displaystyle{ d_2 H=60}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_1 d_2=120 \\ \frac{72}{d_1}= \frac{60}{d_2} \end{cases}}\)
Dalej wiadomo...