oblicz długość promienia podstawy walca wiedząc , że jeśli wysokość walca zwiększymy o k , to jego objętość wzrośnie o v
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 14:36 ]
proszę o choćby podpowiedz , bym wiedział jak zacząć
dlugość promienia podstawy
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
dlugość promienia podstawy
h-wysokość walca
\(\displaystyle{ h _{1} = h+k}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2} h}\)
\(\displaystyle{ V+v=\pi r ^{2} (h+k)}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} h + v=\pi r ^{2}(h+k)}\)
\(\displaystyle{ v=\pi r ^{2}h +\pi r ^{2}k - \pi r ^{2}h}\)
\(\displaystyle{ v= \pi r ^{2} k /:k\pi}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} = \frac{v}{k\pi}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{\frac{v}{k\pi} }}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 17:03 ]
Coś takiego, ale z góry zakładam, że nie wiem, czy to jest dobrze.
\(\displaystyle{ h _{1} = h+k}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2} h}\)
\(\displaystyle{ V+v=\pi r ^{2} (h+k)}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} h + v=\pi r ^{2}(h+k)}\)
\(\displaystyle{ v=\pi r ^{2}h +\pi r ^{2}k - \pi r ^{2}h}\)
\(\displaystyle{ v= \pi r ^{2} k /:k\pi}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} = \frac{v}{k\pi}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{\frac{v}{k\pi} }}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 17:03 ]
Coś takiego, ale z góry zakładam, że nie wiem, czy to jest dobrze.