Cześć,
mam problem z tym zadaniem :/:
Na rysunku () przedstawiono graniastosłup prawidłowy ośmiokątny. Oblicz długości zaznaczonych odcinków.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Graniastosłup prawidłowy ośmiokątny
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Graniastosłup prawidłowy ośmiokątny
Przyjmujemy, że zielony odcinek to \(\displaystyle{ a}\), czerwony \(\displaystyle{ b}\), a niebieski \(\displaystyle{ c}\).
Pole ośmiokąta: \(\displaystyle{ P=2(1+\sqrt{2})x^2}\), gdzie x to długość boku.
Podzielmy podstawę na 3 części: 2 przystające trapezy równoramienne (dł. podstaw \(\displaystyle{ 2 \ i \ a}\)oraz wysokość \(\displaystyle{ b}\))oraz prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 2 \ i \ a}\).
Oraz z rysunku \(\displaystyle{ a=2b+2}\)
Zatem:
Powinno wyjść
Pole ośmiokąta: \(\displaystyle{ P=2(1+\sqrt{2})x^2}\), gdzie x to długość boku.
Podzielmy podstawę na 3 części: 2 przystające trapezy równoramienne (dł. podstaw \(\displaystyle{ 2 \ i \ a}\)oraz wysokość \(\displaystyle{ b}\))oraz prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 2 \ i \ a}\).
Oraz z rysunku \(\displaystyle{ a=2b+2}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2(1+\sqrt{2})\cdot 2^2=2a+2\cdot \frac{1}{2}(2+a)\cdot b \\ a=2b+2 \end{cases}}\)
A odcinek niebieski z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ c=\sqrt{a^2+3^2}}\)Powinno wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
Graniastosłup prawidłowy ośmiokątny
coś dziwnie wychodzi.
ale znalazłem już inny sposób. Odcinek czerwony to ramię trójkąta równoramiennego a zarazem trójkąta prostokątnego, czyli
\(\displaystyle{ 2^{2}=b^{2}+b^{2} \\ b= \sqrt{2}}\)
no i resztę to już łatwo wyznaczyć
Pozdrawiam.
ale znalazłem już inny sposób. Odcinek czerwony to ramię trójkąta równoramiennego a zarazem trójkąta prostokątnego, czyli
\(\displaystyle{ 2^{2}=b^{2}+b^{2} \\ b= \sqrt{2}}\)
no i resztę to już łatwo wyznaczyć
Pozdrawiam.