Obliczyć v graniast prawdidłowego 4k mając podstawę i Pc
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczyć v graniast prawdidłowego 4k mając podstawę i Pc
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokatnego, którego przekatna podstawy ma długość \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\), a pole powierzchni całkowitej jest równe 276cm2.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Obliczyć v graniast prawdidłowego 4k mając podstawę i Pc
więc mamy dane:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = 5 \sqrt{2} a=5}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 276}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 2a ^{2} +4aH}\)
teraz podstawiając a=5 otrzymamy:
\(\displaystyle{ 50 +20H = 276 20H = 226 H=11,3}\)
no i chyba już z objętością nie będzie problemów;)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = 5 \sqrt{2} a=5}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 276}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 2a ^{2} +4aH}\)
teraz podstawiając a=5 otrzymamy:
\(\displaystyle{ 50 +20H = 276 20H = 226 H=11,3}\)
no i chyba już z objętością nie będzie problemów;)