proste zadanie ale mi wychodzi niewymierne rozwiązanie:
Przekątna prostokąta ma długość 30, a jego pole wynosi 432. Znajdź objętość bryły otrzymanej przez obrót tego prostokąta dookoła większego boku.
objętość bryły obrotowej
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
objętość bryły obrotowej
\(\displaystyle{ a b = 432}\) ; \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = 900}\) ; \(\displaystyle{ V = \pi \, a^{2} \, b}\)
a = 18, b = 24
a = 18, b = 24