1) Jak wyznaczyć wysokość czworościanu foremnego?? (wzor jest \(\displaystyle{ h=a \sqrt{ \frac{2}{3} }}\), ale jak do tego dojsc?)
2) Oblicz cosinus kąta miedzy sciana boczna i plaszczyzna podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego jesli wiadomo ze promien okregu opisanego na podstawie, wysokosc ostroslupa i krawedz boczna tworza trojkat rownoramienny. (najlepiej jakby się udało pokazac na rysunku)
3) W ostrosłupie prawidłowym trojkatnym ABCS przez srodek ciezkosci podstawy ABC poprowadzono odcinek DE rownolegly do AB. Pole trojkata DES jest rowne P, a objetosc ostroslupa jest rowna V. Oblicz dlugosc krawedzi podstawy i wysokosc ostroslupa. (nie za bardzo wiem, jak ma wygladac ten odcinek DE)
kilka zadanek
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
kilka zadanek
\(\displaystyle{ h^{2}+...}\)(nie wiem jak wyznaczyc ta dlugosc, od spodka wysokosci do krawedzi podstawy)\(\displaystyle{ = ( \frac{a \sqrt{3} }{2}) ^{2}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
kilka zadanek
Zad. 2
Oznaczmy krawędź podstawy (bok trójkąta równobocznego) przez a.
Cosinus szukanego kąta to w trójkącie prostokątnym OED: \(\displaystyle{ cos = \frac{|OE|}{|DE|}}\)
Z treści wiemy, że boki CO, DO i CD tworzą trójkąt równoramienny. Zauważamy, że ten trójkąt jest także prostokątny - \(\displaystyle{ |CO|=|DO|}\) a to z kolei daje (korzystamy z własności trójkąta równobocznego):
\(\displaystyle{ |CO|=|DO|=H= \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Długość odcinka OE wynosi: \(\displaystyle{ |OE|= \frac{1}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
Z tw. Pitagorasa można policzyć długość odcinka DE i potem już tylko do wzoru na cosinus.
Zad. 3
Oznaczmy krawędź podstawy (bok trójkąta równobocznego) przez a a wysokość ostrosłupa przez H (odcinek SO).
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} |DE| H}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H}\)
Wyrazimy |DE| za pomocą a. Z podobieństwa trójkątów ABC i DEC wynika:
\(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{|DE|}{ \frac{2}{3}h }}\)
\(\displaystyle{ |DE|= \frac{2}{3}a}\)
Pozostaje rozwiązać układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} V= \frac{1}{3} \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H \\ P= \frac{1}{2} \frac{2}{3}a H \end{cases}}\)
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Oznaczmy krawędź podstawy (bok trójkąta równobocznego) przez a.
Cosinus szukanego kąta to w trójkącie prostokątnym OED: \(\displaystyle{ cos = \frac{|OE|}{|DE|}}\)
Z treści wiemy, że boki CO, DO i CD tworzą trójkąt równoramienny. Zauważamy, że ten trójkąt jest także prostokątny - \(\displaystyle{ |CO|=|DO|}\) a to z kolei daje (korzystamy z własności trójkąta równobocznego):
\(\displaystyle{ |CO|=|DO|=H= \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Długość odcinka OE wynosi: \(\displaystyle{ |OE|= \frac{1}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
Z tw. Pitagorasa można policzyć długość odcinka DE i potem już tylko do wzoru na cosinus.
Zad. 3
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Oznaczmy krawędź podstawy (bok trójkąta równobocznego) przez a a wysokość ostrosłupa przez H (odcinek SO).
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} |DE| H}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H}\)
Wyrazimy |DE| za pomocą a. Z podobieństwa trójkątów ABC i DEC wynika:
\(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{|DE|}{ \frac{2}{3}h }}\)
\(\displaystyle{ |DE|= \frac{2}{3}a}\)
Pozostaje rozwiązać układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} V= \frac{1}{3} \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H \\ P= \frac{1}{2} \frac{2}{3}a H \end{cases}}\)