Oblicznie Pb prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Oblicznie Pb prostopadłościanu

Post autor: winfast29 »

W prostopadłościanie o długości krawędzi a podstawy, wysokości h oraz przekatnej d prostopadłościanu tworzą ciag arytmetyczny. wiedząc, że a+h=d, gdzie d=6cm. Oblicz pole powierchni bocznej tego prostopadłoscianu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicznie Pb prostopadłościanu

Post autor: piasek101 »

Z własności arytmetycznego :
a + d = 2h
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicznie Pb prostopadłościanu

Post autor: Sherlock »

1. a+h=d
2. ciąg arytmetyczny zatem: d-h=h-a

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+h=6\\ 2h=a+6\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=6-h\\ 2h=a+6\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ 2h=6-h+6}\)
\(\displaystyle{ 3h=12}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)

Do obliczenia powierzchni bocznej potrzeba jeszcze długości drugiego boku podstawy (oznaczmy ją b). Policzymy z tw. Pitagorasa w trójkącie prostokątnym który tworzy przekątna d, przekątna podstawy i wysokość h.

Przekątna podstawy to:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=4+b^2}\)

nie wyciągam pierwiastka bo zaraz wykorzystamy ten kwadrat w...

\(\displaystyle{ d^2=c^2+h^2}\)
\(\displaystyle{ 36=4+b^2+16}\)
\(\displaystyle{ b^2=16}\)
\(\displaystyle{ b=4}\)

Mając już długości boków policzysz pole powierzchni bocznej bez problemu...
ODPOWIEDZ