Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 15:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja byc?
- Podziękował: 6 razy
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
Witam. Z matematyki orłem nie jestem (delikatnie mówiąc) i w efekcie muszę zrobić przynajmniej dwa z poniższych zadań aby zaliczyć semestr. Posiadam treść zadań i odpowiedzi jednakże potrzebuję obliczeń, których zrobić nie potrafię.
Będę naprawdę dozgonnie wdzięczny jeśli ktoś będzie tak miły i przyjdzie mi z pomocą.
Oto zadania:
1) Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola jego powierzchni całkowitej wynosi \(\displaystyle{ \frac {2}{3}}\). Wyznacz miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
Odp. \(\displaystyle{ \alpha = \frac { \pi }{3}}\)
2) Przez środek wysokości stożka poprowadzono prostą równoległą do tworzącej długości k. Oblicz długość odcinka będącego częścią wspólną prostej i stożka.
Odp. \(\displaystyle{ \frac {3}{4}k}\)
3) Pole podstawy walca jest równe \(\displaystyle{ P_{1}}\), a pole jego przekroju osiowego - \(\displaystyle{ P_{2}}\). Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego walca.
Odp. \(\displaystyle{ Pc=2P_{1}}\)+∏\(\displaystyle{ P_{2}}\)
4) W walec wpisano sześciokątny graniastosłup prawidłowy. Wyznacz stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola powierzchni bocznej graniastosłupa.
Odp. \(\displaystyle{ k=\frac{ \pi }{3}}\)
5) Przekątna prostokąta ma długość 30cm, a jego pole wynosi \(\displaystyle{ 432cm^{2}}\). Znajdź objętość bryły otrzymanej przez obrót tego prostokąta dookoła większego boku.
Odp. \(\displaystyle{ V=7776 \pi cm^{3}}\)
6) Oblicz długość promienia podstawy walca wiedząc, że objętość walca jest równa \(\displaystyle{ 5\pi cm^{3}}\), a pole jego powierzchni całkowitej równa się \(\displaystyle{ 13 \pi cm^{2}}\).
Odp. \(\displaystyle{ R=2cm}\) lub \(\displaystyle{ R=\frac{\sqrt{14}-2}{2} cm}\)
7) Przekrojem osiowym walca jest kwadrat, którego przekątna ma długość d. Oblicz objętość prawidłowego graniastosłupa ośmiokątnego wpisanego w ten walec.
Odp. \(\displaystyle{ V=\frac{d^{3}}{4}}\)
Z góry dziękuję za pmoc
Będę naprawdę dozgonnie wdzięczny jeśli ktoś będzie tak miły i przyjdzie mi z pomocą.
Oto zadania:
1) Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola jego powierzchni całkowitej wynosi \(\displaystyle{ \frac {2}{3}}\). Wyznacz miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
Odp. \(\displaystyle{ \alpha = \frac { \pi }{3}}\)
2) Przez środek wysokości stożka poprowadzono prostą równoległą do tworzącej długości k. Oblicz długość odcinka będącego częścią wspólną prostej i stożka.
Odp. \(\displaystyle{ \frac {3}{4}k}\)
3) Pole podstawy walca jest równe \(\displaystyle{ P_{1}}\), a pole jego przekroju osiowego - \(\displaystyle{ P_{2}}\). Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego walca.
Odp. \(\displaystyle{ Pc=2P_{1}}\)+∏\(\displaystyle{ P_{2}}\)
4) W walec wpisano sześciokątny graniastosłup prawidłowy. Wyznacz stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola powierzchni bocznej graniastosłupa.
Odp. \(\displaystyle{ k=\frac{ \pi }{3}}\)
5) Przekątna prostokąta ma długość 30cm, a jego pole wynosi \(\displaystyle{ 432cm^{2}}\). Znajdź objętość bryły otrzymanej przez obrót tego prostokąta dookoła większego boku.
Odp. \(\displaystyle{ V=7776 \pi cm^{3}}\)
6) Oblicz długość promienia podstawy walca wiedząc, że objętość walca jest równa \(\displaystyle{ 5\pi cm^{3}}\), a pole jego powierzchni całkowitej równa się \(\displaystyle{ 13 \pi cm^{2}}\).
Odp. \(\displaystyle{ R=2cm}\) lub \(\displaystyle{ R=\frac{\sqrt{14}-2}{2} cm}\)
7) Przekrojem osiowym walca jest kwadrat, którego przekątna ma długość d. Oblicz objętość prawidłowego graniastosłupa ośmiokątnego wpisanego w ten walec.
Odp. \(\displaystyle{ V=\frac{d^{3}}{4}}\)
Z góry dziękuję za pmoc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
Zadanie 1
Musisz sobie zrobić rysunek przekroju stożka i wprowadzić oznaczenia.
Wyznaczam zależność między l i r
\(\displaystyle{ P _{b} =\pi rl\\
P _{c} = \pi r(r+l)\\
\frac{P _{b}}{P _{c}} = \frac{2}{3} \\
\frac{\pi rl}{\pi r(r+l)}= \frac{2}{3} \\
3\pi rl=2\pi r(r+l)\\
3l=2(r+l)\\
3l=2r+2l\\
3l-2l=2r\\
l=2r}\)
Wyznaczam miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{r}{l} \\
cos\alpha= \frac{r}{2r}\\
cos\alpha= \frac{1}{2} \\
\alpha= \frac{\pi}{3}}\)
Odp: Miara kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy jest równa \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
Zadanie 3.
Wyznaczam \(\displaystyle{ P _{c}}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2P _{p} + P _{b}\\
P _{c}=2P _{1} + 2\pi rh\\
P _{c}=2P _{1} + \pi (2rh)\\
P _{c}=2P _{1} + \pi P _{2}}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ P _{bw}}\) -powierzchnia boczna walca
\(\displaystyle{ P _{bg}}\) -powierzchnia boczna graniastosłupa
\(\displaystyle{ P _{bw}=2\pi rh}\)
Bryły mają równe wysokości.
Podstawą granistosłupa jest sześciokąt foremny wpisany w okrąg. Okrąg ten jest jednocześnie podstawą walca, więc krawędź sześciokąta będzie równy promieniowi podstawy.
\(\displaystyle{ P _{bg}=6rh}\)
Wyznaczam stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola powierzchni bocznej graniastosłupa
\(\displaystyle{ k=\frac{P _{bw}}{P _{bg}}= \frac{2\pi rh}{6rh} \\
k= \frac{\pi}{3}}\)
Zadanie 6
Wyznaczam h
\(\displaystyle{ V=\pi R^2h\\
\pi R^2h=5\pi\\
R^2h=5\\
h= \frac{5}{R^2}}\)
Obliczam R
\(\displaystyle{ P _{c}=2\pi R(R+h)\\
2\pi R(R+h)=13\pi\\
2R(R+h)=13\\
2R^2+2Rh=13 \\
2R^2+2R \cdot \frac{5}{R^2} =13 \\
2R^2+ \frac{10}{R} =13 /\cdot R\\
2R^3+10=13R \\
2R^3-13R+10=0 \\
2R^3-8R-5R+10=0 \\
2R(R^2-4)-5(R-2)=0 \\
2R(R-2)(R+2)-5(R-2)=0 \\
(R-2)[2R(R+2)-5]=0 \\
(R-2)(2R^2+4R-5)=0 \\
R-2=0 \ lub \ (2R^2+4R-5)=0}\)
\(\displaystyle{ R=2}\)
lub
\(\displaystyle{ (2R^2+4R-5)=0\\
\Delta=4^2-4 \cdot 2 \cdot (-5)\\
\Delta=56\\
\sqrt{\Delta}=2 \sqrt{14} \\
R _{1}= \frac{-4- 2\sqrt{14} }{2 \cdot 2}\\
R _{1}= \frac{-4- 2\sqrt{14} }{4}\\
R _{1}= \frac{2(-2- \sqrt{14}) }{4}\\
R _{1}= \frac{-2- \sqrt{14} }{2} -odrzucamy \ (liczba \ ujemna)}\)
lub
\(\displaystyle{ R _{2}= \frac{-2+ \sqrt{14} }{2}}\)
\(\displaystyle{ R=2cm \ lub \ R=\frac{ \sqrt{14}-2 }{2}cm}\)
Zadanie 7
Wyznaczam wysokość i promień podstawy
\(\displaystyle{ h=2r}\)
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+(2r)^2=d^2\\
(2r)^2+(2r)^2=d^2\\
4r^2+4r^2=d^2\\
8r^2=d^2\\
r^2= \frac{d^2}{8}\\
r= \sqrt{\frac{d^2}{8}} \\
r= \frac{d}{2 \sqrt{2} }\\
r= \frac{d \sqrt{2} }{4} \\
h=2r=2 \cdot \frac{d \sqrt{2} }{4}= \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
Obliczam pole podstawy graniastosłupa
\(\displaystyle{ | \sphericalangle AOB|=360^o:8=45^o\\
P _{p} =8 \cdot \frac{r^2sin45^o}{2} \\
P _{p} =4r^2sin45^o\\
P _{p}=4 \cdot (\frac{d \sqrt{2} }{4})^2 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}\\
P _{p}=4 \cdot \frac{2d^2}{16} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
P _{p} = \frac{d^2 \sqrt{2} }{4}}\)
Obliczam V
\(\displaystyle{ V=P _{p} \cdot h\\
V=\frac{d^2 \sqrt{2} }{4} \cdot \frac{d \sqrt{2} }{2}\\
V= \frac{2d^3}{8}\\
V= \frac{d^3}{4}}\)
Musisz sobie zrobić rysunek przekroju stożka i wprowadzić oznaczenia.
Wyznaczam zależność między l i r
\(\displaystyle{ P _{b} =\pi rl\\
P _{c} = \pi r(r+l)\\
\frac{P _{b}}{P _{c}} = \frac{2}{3} \\
\frac{\pi rl}{\pi r(r+l)}= \frac{2}{3} \\
3\pi rl=2\pi r(r+l)\\
3l=2(r+l)\\
3l=2r+2l\\
3l-2l=2r\\
l=2r}\)
Wyznaczam miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{r}{l} \\
cos\alpha= \frac{r}{2r}\\
cos\alpha= \frac{1}{2} \\
\alpha= \frac{\pi}{3}}\)
Odp: Miara kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy jest równa \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
Zadanie 3.
Wyznaczam \(\displaystyle{ P _{c}}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2P _{p} + P _{b}\\
P _{c}=2P _{1} + 2\pi rh\\
P _{c}=2P _{1} + \pi (2rh)\\
P _{c}=2P _{1} + \pi P _{2}}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ P _{bw}}\) -powierzchnia boczna walca
\(\displaystyle{ P _{bg}}\) -powierzchnia boczna graniastosłupa
\(\displaystyle{ P _{bw}=2\pi rh}\)
Bryły mają równe wysokości.
Podstawą granistosłupa jest sześciokąt foremny wpisany w okrąg. Okrąg ten jest jednocześnie podstawą walca, więc krawędź sześciokąta będzie równy promieniowi podstawy.
\(\displaystyle{ P _{bg}=6rh}\)
Wyznaczam stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola powierzchni bocznej graniastosłupa
\(\displaystyle{ k=\frac{P _{bw}}{P _{bg}}= \frac{2\pi rh}{6rh} \\
k= \frac{\pi}{3}}\)
Zadanie 6
Wyznaczam h
\(\displaystyle{ V=\pi R^2h\\
\pi R^2h=5\pi\\
R^2h=5\\
h= \frac{5}{R^2}}\)
Obliczam R
\(\displaystyle{ P _{c}=2\pi R(R+h)\\
2\pi R(R+h)=13\pi\\
2R(R+h)=13\\
2R^2+2Rh=13 \\
2R^2+2R \cdot \frac{5}{R^2} =13 \\
2R^2+ \frac{10}{R} =13 /\cdot R\\
2R^3+10=13R \\
2R^3-13R+10=0 \\
2R^3-8R-5R+10=0 \\
2R(R^2-4)-5(R-2)=0 \\
2R(R-2)(R+2)-5(R-2)=0 \\
(R-2)[2R(R+2)-5]=0 \\
(R-2)(2R^2+4R-5)=0 \\
R-2=0 \ lub \ (2R^2+4R-5)=0}\)
\(\displaystyle{ R=2}\)
lub
\(\displaystyle{ (2R^2+4R-5)=0\\
\Delta=4^2-4 \cdot 2 \cdot (-5)\\
\Delta=56\\
\sqrt{\Delta}=2 \sqrt{14} \\
R _{1}= \frac{-4- 2\sqrt{14} }{2 \cdot 2}\\
R _{1}= \frac{-4- 2\sqrt{14} }{4}\\
R _{1}= \frac{2(-2- \sqrt{14}) }{4}\\
R _{1}= \frac{-2- \sqrt{14} }{2} -odrzucamy \ (liczba \ ujemna)}\)
lub
\(\displaystyle{ R _{2}= \frac{-2+ \sqrt{14} }{2}}\)
\(\displaystyle{ R=2cm \ lub \ R=\frac{ \sqrt{14}-2 }{2}cm}\)
Zadanie 7
Wyznaczam wysokość i promień podstawy
\(\displaystyle{ h=2r}\)
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+(2r)^2=d^2\\
(2r)^2+(2r)^2=d^2\\
4r^2+4r^2=d^2\\
8r^2=d^2\\
r^2= \frac{d^2}{8}\\
r= \sqrt{\frac{d^2}{8}} \\
r= \frac{d}{2 \sqrt{2} }\\
r= \frac{d \sqrt{2} }{4} \\
h=2r=2 \cdot \frac{d \sqrt{2} }{4}= \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
Obliczam pole podstawy graniastosłupa
\(\displaystyle{ | \sphericalangle AOB|=360^o:8=45^o\\
P _{p} =8 \cdot \frac{r^2sin45^o}{2} \\
P _{p} =4r^2sin45^o\\
P _{p}=4 \cdot (\frac{d \sqrt{2} }{4})^2 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}\\
P _{p}=4 \cdot \frac{2d^2}{16} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
P _{p} = \frac{d^2 \sqrt{2} }{4}}\)
Obliczam V
\(\displaystyle{ V=P _{p} \cdot h\\
V=\frac{d^2 \sqrt{2} }{4} \cdot \frac{d \sqrt{2} }{2}\\
V= \frac{2d^3}{8}\\
V= \frac{d^3}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 15:25 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mam nadzieję, że to nie było złośliwe :)
Powód: Mam nadzieję, że to nie było złośliwe :)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
Zadanie 5
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=30^2 \\ ab=432 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy ten układ aby otrzymać długości boków prostokąta a,b.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=900 \\ a=\frac{432}{b} \end{cases} \\
(\frac{432}{b})^2+b^2=900 |\cdot b^2 \\
b^4-900b^2+432^2=0 \\
t=b^2, \ t>0}\)
Więc
\(\displaystyle{ t^2-900t+432^2=0 \ \ \sqrt{\Delta}=252 \iff t=324 t=576}\)
rozwiązaniem naszego układu sa liczby:
\(\displaystyle{ t=b^2 \iff b=\sqrt{t} b=\sqrt{324}=18 b=\sqrt{576}=24}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=24 \\ a=\frac{432}{b}=18 \end{cases}}\)
(lub odwrotnie a=24 i b=18 )
Obracając ten prostokąt wokół większego boku otrzymamy walec o wysokości H=b=24 oraz promieniu podstawy \(\displaystyle{ r=a=18}\), zatem:
\(\displaystyle{ V=\pi r^2H V=\pi\cdot 18^2 24=7776\pi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=30^2 \\ ab=432 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy ten układ aby otrzymać długości boków prostokąta a,b.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=900 \\ a=\frac{432}{b} \end{cases} \\
(\frac{432}{b})^2+b^2=900 |\cdot b^2 \\
b^4-900b^2+432^2=0 \\
t=b^2, \ t>0}\)
Więc
\(\displaystyle{ t^2-900t+432^2=0 \ \ \sqrt{\Delta}=252 \iff t=324 t=576}\)
rozwiązaniem naszego układu sa liczby:
\(\displaystyle{ t=b^2 \iff b=\sqrt{t} b=\sqrt{324}=18 b=\sqrt{576}=24}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=24 \\ a=\frac{432}{b}=18 \end{cases}}\)
(lub odwrotnie a=24 i b=18 )
Obracając ten prostokąt wokół większego boku otrzymamy walec o wysokości H=b=24 oraz promieniu podstawy \(\displaystyle{ r=a=18}\), zatem:
\(\displaystyle{ V=\pi r^2H V=\pi\cdot 18^2 24=7776\pi}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
Zadanie 2.
Przekrojem stożka jest poniższy trójkąt równoramienny ABC. Podstawą trójkąta (|AB|) jest średnica podstawy stożka, u nas jej długość oznaczymy jako a. Wysokość stożka to także wysokość tego trójkąta (|FC|=h).
Należy policzyć długość odcinka DE.
Trójkąty prostokątne BCF i DGF są podobne, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{|FB|}{|FC|} = \frac{|FD|}{ |FG|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2} }{h} = \frac{|FD|}{ \frac{h}{2} }}\)
\(\displaystyle{ |FD|=\frac{a}{4}}\)
Długość odcinka: \(\displaystyle{ |AD|=|AF|+|FD|= \frac{a}{2}+ \frac{a}{4}= \frac{3}{4}a}\)
Trójkąty ABC i ADE są podobne:
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|AB|}= \frac{|DE|}{|AD|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{k}{a} = \frac{|DE|}{ \frac{3}{4}a}}\)
\(\displaystyle{ a|DE|=k\frac{3}{4}a}\)
\(\displaystyle{ |DE|=\frac{3}{4}k}\)
Przekrojem stożka jest poniższy trójkąt równoramienny ABC. Podstawą trójkąta (|AB|) jest średnica podstawy stożka, u nas jej długość oznaczymy jako a. Wysokość stożka to także wysokość tego trójkąta (|FC|=h).
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Należy policzyć długość odcinka DE.
Trójkąty prostokątne BCF i DGF są podobne, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{|FB|}{|FC|} = \frac{|FD|}{ |FG|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2} }{h} = \frac{|FD|}{ \frac{h}{2} }}\)
\(\displaystyle{ |FD|=\frac{a}{4}}\)
Długość odcinka: \(\displaystyle{ |AD|=|AF|+|FD|= \frac{a}{2}+ \frac{a}{4}= \frac{3}{4}a}\)
Trójkąty ABC i ADE są podobne:
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|AB|}= \frac{|DE|}{|AD|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{k}{a} = \frac{|DE|}{ \frac{3}{4}a}}\)
\(\displaystyle{ a|DE|=k\frac{3}{4}a}\)
\(\displaystyle{ |DE|=\frac{3}{4}k}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 15:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja byc?
- Podziękował: 6 razy
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
Wielkie dzieki za odpowiedzi.
Kolejny raz ratujecie mi życie
Zadań jest więcej niż potrzebowałem to komuś jeszcze się przydadzą.
Normalnie kocham to forum
Kolejny raz ratujecie mi życie
Zadań jest więcej niż potrzebowałem to komuś jeszcze się przydadzą.
Normalnie kocham to forum
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
skąd w zadaniu 6 przy wyznaczaniu h wzięło się 5 \(\displaystyle{ \pi}\)
oraz w oblicznaiu R (druga linijka) 13 \(\displaystyle{ \pi}\) ?
czy mogę prosić o wykonanie rysunku do zadania 2?
oraz w oblicznaiu R (druga linijka) 13 \(\displaystyle{ \pi}\) ?
czy mogę prosić o wykonanie rysunku do zadania 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
Strożek, walec, graniastosłup-zaliczenie semestru
dziękuje i następnym razem postaram sie czytać treść zadania ze zrozumieniem;)