Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Post autor: JarTSW »

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym kąt \(\displaystyle{ BAC = 30}\) stopni, \(\displaystyle{ ACB = 105}\)stopni i długość \(\displaystyle{ CC_{1}}\) wynosi 2 cm. Przekątna ściany bocznej o najmniejszym polu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa = 45 . Oblicz objętość tego graniastosłupa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Post autor: piasek101 »

Zatem

|CB|=2.

Z tw sinusów dostaniesz |AC|.

Poprowadź wysokość AD trójkąta ABC ; zauważ |AD|=|DC| i z Pitagorasa dostaniesz |AD| (to już prawie koniec).
cicha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2009, o 21:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pieklo

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Post autor: cicha »

Dlaczego |CB|=2 ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Post autor: piasek101 »

cicha pisze:Dlaczego |CB|=2 ?
Ściana boczna o najmniejszym polu to \(\displaystyle{ CBB_1C_1}\)
cicha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2009, o 21:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pieklo

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Post autor: cicha »

No tak ale ten kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest pomiedzy przekatna sciany bocznej a plaszczyzna podstawy i nie do konca rozumiem skad sie to bierze..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt....

Post autor: piasek101 »

cicha pisze:No tak ale ten kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest pomiedzy przekatna sciany bocznej a plaszczyzna podstawy i nie do konca rozumiem skad sie to bierze..
Jeśli przekątna prostokąta z jego bokiem tworzy kąt 45 to ten prostokąt jest kwadratowy.
ODPOWIEDZ