Pole powierzchni bocznej walca jest równe jest równe p....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Pole powierzchni bocznej walca jest równe jest równe p....

Post autor: JarTSW »

Pole powierzchni bocznej walca jest równe jest równe polu koła opisanego na przekroju osiowym tego walca. Znajdź zależność pomiędzy wysokością H a promieniem R podstawy tej bryły.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole powierzchni bocznej walca jest równe jest równe p....

Post autor: anna_ »



Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ (2r)^2=(2R)^2+H^2\\
4r^2=4R^2+H^2\\
r^2= \frac{4R^2+H^2}{4}}\)

Z równości pól
\(\displaystyle{ 2\pi RH=\pi r^2\\
2RH=r^2\\
2RH=\frac{4R^2+H^2}{4}\\
8RH=4R^2+H^2\\
H^2-8RH+4R^2=0}\)

Wystarczy rozwiązać równanie względem H lub R
ODPOWIEDZ