Podaj objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Podaj objętość ostrosłupa
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 60 stopni. Podaj objętość tego ostrosłupa, jeśli wiadomo, że jego podstawa ma pole równe P.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Podaj objętość ostrosłupa
podstawa to kwadrat (ostrosłup prawidłowy). ma pole \(\displaystyle{ P=a^{2} a= \sqrt{P}}\)
do objętości potrzebna na jeszcze wysokość \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p}H}\)
nie wiem czy to zobaczysz ale \(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{1}{2}a}=tg60^{0}}\) z tego obliczamy H i mamy wszystko do obliczania V...
do objętości potrzebna na jeszcze wysokość \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p}H}\)
nie wiem czy to zobaczysz ale \(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{1}{2}a}=tg60^{0}}\) z tego obliczamy H i mamy wszystko do obliczania V...