Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny, w którym długość wysokości jest równa 2*(pierwiastek z 3) cm. Kąt między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma miarę 60 stopni. Sporządź rysunek. Oblicz V i Pp
Jak policzyć bok a, czyli krawędź podstawy?. Obliczyłem wysokość ściany bocznej, która wynosi 4 cm, ale nie wiem jak policzyć tą krawędź. Pomoże ktoś ?
Zadanie z ostrosłupem sześciokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Zadanie z ostrosłupem sześciokątnym
Z trójkąta GHS policz GH.
GH jest wysokością trójkąta równobocznego BCG. Jest ona równa \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a}\) to krawędź podstawy, której szukasz.
GH jest wysokością trójkąta równobocznego BCG. Jest ona równa \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a}\) to krawędź podstawy, której szukasz.