Odległość wierzchołka sześcianu od jego przekątnej wynosi pierwiastek z trzech przez dwa. Oblicz długosć krawędzi sześcianu.
Pilne!! Prosze o pomoc!
Obliczanie krawędzi sześcianu.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Obliczanie krawędzi sześcianu.
Odległość od wierzchołka do przekątnej to inaczej wysokość trójkąta prostokątnego o bokach \(\displaystyle{ a, \ a\sqrt{2}, \ a\sqrt{3}}\) (krawędź podstawy, przekatna ściany bocznej i przekatna szescianu), więc
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot a\sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot a\sqrt{3} \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a^2\sqrt{2}=\frac{1}{2}a\sqrt{3}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
I z tego równania wyznaczasz "a".
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot a\sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot a\sqrt{3} \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a^2\sqrt{2}=\frac{1}{2}a\sqrt{3}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
I z tego równania wyznaczasz "a".
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 17:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie krawędzi sześcianu.
Przede wszystkim bardzo dziękuje! a można szczegółowe obliczenie? bo jednak ciężko mi idzie z ta matematyka?