Oblicz stosunek objętości walców.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz stosunek objętości walców.
Dwa walce mają taką samą wysokość. Promień podstawy jednego z nich jest o 50% większy od promienia podstawy drugiego walca. Oblicz stosunek objętości tych walców.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz stosunek objętości walców.
\(\displaystyle{ r _{1} =1,5r _{2} \\
\frac{V _{1} }{V _{2} } = \frac{\pi r _{1} ^2h}{\pi r _{2} ^2h} =( \frac{r _{1} }{r _{2} } )^2=( \frac{1,5r _{2} }{r _{2} })^2=(1,5)^2=2,25= \frac{9}{4}}\)
\frac{V _{1} }{V _{2} } = \frac{\pi r _{1} ^2h}{\pi r _{2} ^2h} =( \frac{r _{1} }{r _{2} } )^2=( \frac{1,5r _{2} }{r _{2} })^2=(1,5)^2=2,25= \frac{9}{4}}\)