Ile płytek glazury ...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 09:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanowiec
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile płytek glazury ...
Ile płytek glazury o wymarach 10cmx10cm należy kupićaby wyłożyć nimi basen o wymiarach 10mx25m i głęgokości 3m
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Ile płytek glazury ...
Liczymy pole powierzchni tego basenu, bez jednej podstawy
\(\displaystyle{ Pp= 10*15 + 2*15*3 + 2*10*3 = 300[m ^{2}]}\)
\(\displaystyle{ 10cm = 0,1m}\)
\(\displaystyle{ 0,1m * 0,1m = 0,01m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 300 : 0,01 = 30 000}\) - tle płytek trzeba kupić
\(\displaystyle{ Pp= 10*15 + 2*15*3 + 2*10*3 = 300[m ^{2}]}\)
\(\displaystyle{ 10cm = 0,1m}\)
\(\displaystyle{ 0,1m * 0,1m = 0,01m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 300 : 0,01 = 30 000}\) - tle płytek trzeba kupić