Oblicz kosinus kąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Oblicz kosinus kąta

Post autor: lukki_173 »

Witam. Mam jeszcze jedno zadanie ze stereometrii, które obliczyłem i proszę tylko o sprawdzenie czy mam dobry wynik.

W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz kosinus kąta utworzonego przez dwie sąsiednie ściany boczne.

Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{7}{15}}\)

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Oblicz kosinus kąta

Post autor: Justka »

Wyszło mi \(\displaystyle{ -\frac{1}{15}}\), ale znalazłam na forum podobne zadania tyle, że była w nich mowa o ostrosłupie prawidłowym trójkątnym i tam szukany cosinus był równy \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{7}{15}}\)
Zerknij tutaj kilk
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Oblicz kosinus kąta

Post autor: lukki_173 »

Źle przepisałem treść zadania. Oczywiście chodzi o ostrosłup prawidłowy trójkątny. Czyli zadanie mam dobrze zrobione. Dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ