1.czy wszystkie graniastoslupy o wysokosci 10cm, majace w postawie romb o boku 4cm maja jednakowe objetosci? a pole powierzchni?
2. podstawa graniastuslupa jest trapez rownoramienny , dlugosc podstaw to 4cm i 10cm, kąt miedzy podstawa a ramieniem 45stopni, wysokosc graniastoslupa jest rowna 13cm, jaka jest jego objetosc???
Popracuj nad dobieraniem nazwy tematu.
Justka.
graniastosłupy mające w podstawie romb i trapez
graniastosłupy mające w podstawie romb i trapez
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, o 18:49 przez mcbajer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
graniastosłupy mające w podstawie romb i trapez
Zadanie 1.
Pole rombu zależy od długości boku i kąta nachylenia jego boków. Im większy będzie ten kąt tym większe będzie jego pole. Objetości i pola powierzchni będą różne.
Zadanie 2.
Ponieważ kąt nachlenia ramienia do podstawy trapezu jest równa \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\) ,to trójkąty utworzone po opuszczeniu obu wysokośći na dłuższą podstawę są równoramienne.
1. Obliczam h
\(\displaystyle{ h=(10-4):2=3cm}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ P _{p}}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{(a+b)h}{2}\\
P _{p} = \frac{(10+4) 3}{2}\\
P _{p} = 21cm^2}\)
3.Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V=P _{p} H\\
V=21 13\\
V=273cm^3}\)
Pole rombu zależy od długości boku i kąta nachylenia jego boków. Im większy będzie ten kąt tym większe będzie jego pole. Objetości i pola powierzchni będą różne.
Zadanie 2.
Ponieważ kąt nachlenia ramienia do podstawy trapezu jest równa \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\) ,to trójkąty utworzone po opuszczeniu obu wysokośći na dłuższą podstawę są równoramienne.
1. Obliczam h
\(\displaystyle{ h=(10-4):2=3cm}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ P _{p}}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{(a+b)h}{2}\\
P _{p} = \frac{(10+4) 3}{2}\\
P _{p} = 21cm^2}\)
3.Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V=P _{p} H\\
V=21 13\\
V=273cm^3}\)