Zad. Oblicz objętość stożka obrotowego, którego pole powierzchni bocznej wynosi \(\displaystyle{ 20*pi}\) cm2, zaś tworząca l ('el') nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa.
Jedyne do czego doszłam to, że \(\displaystyle{ R= \frac{20}{l}}\), bo \(\displaystyle{ pi*R*l=P_b}\) i teraz stanęłam w martwym punkcie i nie wiem co zrobić xP heeelp
Objętość stożka obrotowego [dany kąt i Pb]
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Objętość stożka obrotowego [dany kąt i Pb]
\(\displaystyle{ r \, l = 20 \,\,}\) oraz \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{r}{l} = cos(\alpha)}\)
H --> z sinusa i do wzorów
H --> z sinusa i do wzorów
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Objętość stożka obrotowego [dany kąt i Pb]
hmm ale to to \(\displaystyle{ l}\) brać pod uwagę jako podaną w danych? cy wzór końcowy nie ma bazować tylko na kącie?
[ Dodano: 11 Grudnia 2008, 23:15 ]
Wyszło mi, że objętość \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi\cdot l^{3} cos ^{2} sin }\)
Czy to jest dobrze? xP
[ Dodano: 11 Grudnia 2008, 23:15 ]
Wyszło mi, że objętość \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi\cdot l^{3} cos ^{2} sin }\)
Czy to jest dobrze? xP
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Objętość stożka obrotowego [dany kąt i Pb]
rozwiązujesz układ równań i masz: \(\displaystyle{ r(\alpha) = ... \,\ l (\alpha) = ... \,\,\}\) i podstawiasz do wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Objętość stożka obrotowego [dany kąt i Pb]
z pierwszego równania wyznacz r --> podstaw do drugiego i wyznacz l --> podstaw do pierwszego i wyznacz r. H stożka - z tangensa i do wzoru. Otrzymasz liczbę i funkcje trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle