Optymalizacja (stożek i walec)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alchemic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2008, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dokąd?
Podziękował: 2 razy

Optymalizacja (stożek i walec)

Post autor: alchemic »

W dowolny stożek o wysokości h i promieniu r wpisano walec, którego jedna podstawa leży na podstawie stożka, a okrąg drugiej podstawy przylega do powierzchni bocznej stożka. Jakie powinny być wymiary walca, aby jego objętość była największa.

Nie bardzo wiem jak zacząć :/ To znaczy mam problem z ułożeniem odpowiedniej funkcji, żeby pochodną później obliczyć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Optymalizacja (stożek i walec)

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ V=\pi R^2 H}\) oraz (z podobieństwa trójkątów) \(\displaystyle{ \frac{r}{R}=\frac{h}{h-H}}\)

Powinieneś się domyśleć co to R i H.
ODPOWIEDZ