Pewna sztaba złota...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Pewna sztaba złota...
Pewna sztaba złota ma kształt graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trapez. Podstawy trapezu mają długości 3 cm i 4 cm, a jego wysokość jest równa 2 cm. Przyjmując, że gęstość złota wynosi \(\displaystyle{ 19g/cm^{3}}\), oblicz masę sztabki o długości 15cm.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Pewna sztaba złota...
\(\displaystyle{ V= Pp * H}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{1}{2} (3+4) *2=7}\)
\(\displaystyle{ H=15}\)
\(\displaystyle{ V= 7*15=105}\)
\(\displaystyle{ m = \frac{\rho}{V}}\)
\(\displaystyle{ \rho = 19 \frac{g}{cm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{19}{105} 0,19 g}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{1}{2} (3+4) *2=7}\)
\(\displaystyle{ H=15}\)
\(\displaystyle{ V= 7*15=105}\)
\(\displaystyle{ m = \frac{\rho}{V}}\)
\(\displaystyle{ \rho = 19 \frac{g}{cm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{19}{105} 0,19 g}\)