Zadanie na objętość i pole całkowite graniastosłupa trójk.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
Zadanie na objętość i pole całkowite graniastosłupa trójk.
Oblicz objętość i pole całkowite prawidłowego graniastosłupa trójkątnego o krawędzi podstawy 6m, którego przekątna ściany bocznej jest nachylona do krawędzi pod katem 30 stopni.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Zadanie na objętość i pole całkowite graniastosłupa trójk.
H - wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{6} = tg 30 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ H= 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp * H}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a ^{2}\sqrt{3} }{4} = 9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= 9 \sqrt{3} * 2 \sqrt{3} = 54[m ^{3}]}\)
\(\displaystyle{ Ppc= 3aH + 2Pp = 3*6*2 \sqrt{3}+18 \sqrt{3} = 54 \sqrt{3}[m ^{2}]}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{6} = tg 30 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ H= 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp * H}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a ^{2}\sqrt{3} }{4} = 9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= 9 \sqrt{3} * 2 \sqrt{3} = 54[m ^{3}]}\)
\(\displaystyle{ Ppc= 3aH + 2Pp = 3*6*2 \sqrt{3}+18 \sqrt{3} = 54 \sqrt{3}[m ^{2}]}\)