3 zadania, czworościan foremny, ostrosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
manko_wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 13 maja 2008, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

3 zadania, czworościan foremny, ostrosłupy

Post autor: manko_wlkp »

1.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość czworościanu foremnego i krawędzi dł. 10 cm.

2.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCS jego wysokość SO jest równa 15 cm. Kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz jego objętość.

3.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego i krawędzi podstawy długości 4cm, jeżeli krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2008, o 16:40 przez manko_wlkp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

3 zadania, czworościan foremny, ostrosłupy

Post autor: Natasha »

Ad.1

\(\displaystyle{ Ppc= 4*Pp}\)

\(\displaystyle{ Pp= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} = 25 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ppc = 100 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{Pp*H}{3}}\)

\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = 10 \sqrt{2}}\) -dł wysokości podstawy

\(\displaystyle{ \frac{2}{3}* 10 \sqrt{2} = \frac{20 \sqrt{2} }{3}}\)

\(\displaystyle{ H ^{2} + (\frac{20 \sqrt{2} }{3} ) ^{2} = 10 ^{2}}\)
Po wyliczeniu
\(\displaystyle{ H= \frac{10}{3}}\) (o ile dobrze obliczyłam)

\(\displaystyle{ V= \frac{25\sqrt{3}* \frac{10}{3} }{3} = \frac{250 \sqrt{3} }{9}}\)


Ad. 3

Skoro ten ostrosłup jest sześciokątny, to ma w podstawie sześciokąt foremny, który składa się z 6 trójkątów równobocznych, w naszym przypadku o boku 4 cm.

Czyli
\(\displaystyle{ \frac{H}{4}=tg 60 ^{\circ} = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pp = 6* \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} = 6* \frac{4 ^{2} \sqrt{3} }{4}= 24 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{Pp*H}{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{24 \sqrt{3} *4 \sqrt{3} }{3} = 96}\)
h=wysokość ściany bocznej

\(\displaystyle{ Ppc= Pp + 6* \frac{ah}{2}}\)

\(\displaystyle{ h ^{2} = (4 \sqrt{2}) ^{2} + (4 \sqrt{3}) ^{2}= 80}\) (po wyliczeniu)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{80} = 4 \sqrt{5}}\)

\(\displaystyle{ Ppc = 24 \sqrt{3} + 6* 0,5 * 4* 4 \sqrt{5} = 24 \sqrt{3} + 48 \sqrt{5} = 24( \sqrt{3} + 2 \sqrt{5})}\)

Posprawdzaj jeszcze, czy nie pomyliłam się gdzieś w obliczeniach.
kasia5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 maja 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg

3 zadania, czworościan foremny, ostrosłupy

Post autor: kasia5 »

Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h,a wysokość ostrosłupa jest równa H.Oblicz objętość.
jak to zrobić>??proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ