zad.1
Kąt rozwarcia stożka ma miarę \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\), a pole jego powierzchni bocznej jest równe \(\displaystyle{ 8\pi \ cm ^{2}}\). Oblicz objętość tego stożka.
zad.2
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie większe od pola jego podstawy. Wyznacz kąt rozwarcia tego stożka.
Temat musi zawierać przynajmniej 3 słowa.
Justka.
Stożek, kąt rozwarcia, pole powierzchni bocznej.
Stożek, kąt rozwarcia, pole powierzchni bocznej.
Skorzystaj ze wzoru na powierzchnię boczną stożka ( pi*r*l) i policz promień
Z trójkąta równobocznego wysokość i zadanie praktycznie zrobione
Z trójkąta równobocznego wysokość i zadanie praktycznie zrobione
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Stożek, kąt rozwarcia, pole powierzchni bocznej.
Ad. 1
Ja bym to zrobiła tak:
Skoro kąt rozwarcia ma \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) , to połowa tego kąta to \(\displaystyle{ 30 ^{\circ}}\). zatem kąt między tworzącą, a podstwą ma \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\). Rozrysuj sobie to.
\(\displaystyle{ Ppb= \pi *r*l=8 \pi}\)
\(\displaystyle{ rl=8}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l} = cos 60^{\circ}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}rl=8\\2r=l\end{cases}}\)
więc
\(\displaystyle{ 2r ^{2} =8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ l=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{4} = sin 60 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * 4 \pi * 2 \sqrt{3} = \frac{8 \sqrt{3} }{3} \pi}\)
[ Dodano: 9 Grudnia 2008, 21:07 ]
Ad. 2
\(\displaystyle{ Ppb=2Pp}\)
\(\displaystyle{ \pi rl=2 \pi r ^{2}}\)
po skróceniu
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{2r} =sin }\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60 ^{\circ}}\)
Odp. Kąt rozwarcia stożka = \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\)
Ja bym to zrobiła tak:
Skoro kąt rozwarcia ma \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) , to połowa tego kąta to \(\displaystyle{ 30 ^{\circ}}\). zatem kąt między tworzącą, a podstwą ma \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\). Rozrysuj sobie to.
\(\displaystyle{ Ppb= \pi *r*l=8 \pi}\)
\(\displaystyle{ rl=8}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l} = cos 60^{\circ}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}rl=8\\2r=l\end{cases}}\)
więc
\(\displaystyle{ 2r ^{2} =8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ l=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{4} = sin 60 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * 4 \pi * 2 \sqrt{3} = \frac{8 \sqrt{3} }{3} \pi}\)
[ Dodano: 9 Grudnia 2008, 21:07 ]
Ad. 2
\(\displaystyle{ Ppb=2Pp}\)
\(\displaystyle{ \pi rl=2 \pi r ^{2}}\)
po skróceniu
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{2r} =sin }\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60 ^{\circ}}\)
Odp. Kąt rozwarcia stożka = \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\)
Stożek, kąt rozwarcia, pole powierzchni bocznej.
No i to chyba właśnie najlepsze wyjście
Nie chciałem pisać rozwiązania.
Nie chciałem pisać rozwiązania.
- funky97
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Stożek, kąt rozwarcia, pole powierzchni bocznej.
Dziwne bo w szkole na matematyce pan mówił co innego. przecież Pb mozna obliczyc na dwa sposoby:nmn pisze:Kąt rozwarcia stożka nie jest kątam wycinka okręgu, który tworzy powierzchnię boczną.
I. \(\displaystyle{ P _{b} = \frac{ }{360 ^{o} } * \pi*l ^{2}}\)
II. \(\displaystyle{ P _{b} = \pi*r*l}\)
i nie wiem co jest nie tak niby w tym I sposobie? przecież jakby narysować ten stożek jako siatkę to \(\displaystyle{ P _{b}}\) ma kształt wycinka koła. no chyba, że ja czegoś nie rozumiem i piszę takie głupoty
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Stożek, kąt rozwarcia, pole powierzchni bocznej.
Tak - czegoś nie rozumiesz.funky97 pisze:Dziwne bo w szkole na matematyce pan mówił co innego. przecież Pb mozna obliczyc na dwa sposoby:nmn pisze:Kąt rozwarcia stożka nie jest kątam wycinka okręgu, który tworzy powierzchnię boczną.
I. \(\displaystyle{ P _{b} = \frac{ }{360 ^{o} } * \pi*l ^{2}}\)
II. \(\displaystyle{ P _{b} = \pi*r*l}\)
i nie wiem co jest nie tak niby w tym I sposobie? przecież jakby narysować ten stożek jako siatkę to \(\displaystyle{ P _{b}}\) ma kształt wycinka koła. no chyba, że ja czegoś nie rozumiem i piszę takie głupoty
Nie wszystkie kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) oznaczają to samo.
Tak jak już wspomniano - nie podano w zadaniu ,,Twojego" kąta.
Ps. Pan nie mówił nic innego.