Kula w graniastosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Nanaki13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 gru 2008, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 2 razy

Kula w graniastosłupie

Post autor: Nanaki13 »

Bardzo proszę o pomoc w zadaniu

W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę o polu powierzchni 36pi. Wyznacz wymiary tego graniastosłupa. Doszedłem tylko do tego ze H=6
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kula w graniastosłupie

Post autor: anna_ »



\(\displaystyle{ \tg30 ^{o} = \frac{r}{ \frac{1}{2} a}}\)

\(\displaystyle{ \tg30 ^{o} = \frac{2r}{a}}\)

\(\displaystyle{ a= \frac{2r}{\tg30 ^{o} }}\)
ODPOWIEDZ