Hej! Czy umie ktoś to rozwiązać?
1)Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 6cm,w którym kąt dwuscienny między scianą boczną a płaszczyzną podstawy a=60stopni.
Objętość strosłupa prawidłowego czworokątnego
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Objętość strosłupa prawidłowego czworokątnego
Korzystając z podanego kąta otrzymujesz \(\displaystyle{ ctg60^0=\frac{\frac{a}{2}}{H} \ \ a=4\sqrt{3}}\)
Wiec objętośc jest równa:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2H \ \ V=96 [cm^3]}\)
Wiec objętośc jest równa:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2H \ \ V=96 [cm^3]}\)